Projekt POGUM

7.2.2019 smo pod mentorstvom članov DRUŠTVA KERAMIKOV Kanal oblikovali posodo iz gline.

Veseli smo bili, ker so nas obiskali keramiki. Najprej nam je gospa Darja veliko povedala o glini in žganju glinenih izdelkov v peči. Učili smo se izdelovati skodelico iz gline. Pomagali so nam mentorji iz DRUŠTVA KERAMIKOV KANAL. Dobili smo kos gline in oblikovali lepo kroglo. Vanjo smo s palcem naredili luknjico. S prsti smo izoblikovali skodelico. Izdelali smo ročaj. Na skodelico smo ga pritrdili z lepilom, ki smo ga naredili iz gline. Zgladili smo zunanjost in notranjost skodelice. Ko so se naši izdelki sušili, nam je mentorica pokazala stare posode iz žgane gline. Nato smo naše skodelice z belo glino porisali z vzorčki. Skodelice smo zložili v zaboje in jih odnesli v delavnico. Tam je peč, kjer bodo skodelice žgali, da bodo bolj obstojne.

Julija Škodnik in Jernej Škvarč, 3. a

Bil je četrtek in oblikovali smo glino. V učilnici so nas čakali keramiki. Razdelili smo se v šest skupin. Vsako skupino je vodil mentor. Pokazal nam je različne posodice. Zapomnili smo si, da je za žganje gline v peči potrebna zelo visoka temperatura. Potem smo začeli izdelovati skodelico. Všeč nam je bilo, ko smo glino gnetli. Glina je bila kot blato. Zelo smo se zabavali. V kroglico iz gline smo naredili luknjico. Z vsemi prsti smo glineno kroglico stiskali, da je rob posodice postal tanek. Izdelali smo ročaj in ga z glinenim lepilom pritrdili na skodelico. Okrasili smo jo z vzorčki, ki smo jih narisali z glineno belo barvo. Naše izdelke so odžgali in vsakemu učencu najlepšo skodelico glazirali.

Erazem Bucik in Lana Žnidarčič, 3. a

To je bil najin najlepši šolski dan. Prišli so keramiki in nam pokazali, kako iz gline naredimo izdelek. Najprej smo naredili kroglico. S palcem smo vanjo naredili luknjico. S prsti smo jo razširili in oblikovali v skodelico. Spodnjemu delu smo dodali podstavek. Pri pritrjevanju ročaja smo si pomagali s paličico in lepilom iz gline. Izdelali smo tudi posodice brez ročajev. Izdelke smo porisali z vzorčki. Zelo so nam bili všeč. Skodelice smo položili v zaboje. Zaboje smo nesli v delavnico. Pred peko so se morale posodice posušiti. Najlepše so tudi glazirali. Da, iz skodelic bomo lahko pili.

 Amadeja Bole in Kristjan Hajdarevič Podobnik, 3. a

(Skupno 95 obiskov, današnjih obiskov 1)