Devetošolci smo 21.10.2016 imeli kulturni dan. Ogledali smo si jamo Vilenico in hišo Srečka Kosovela v Tomaju.

Ta kulturni dan je potekal na Krasu, zato smo si lahko že po poti ogledovali vrtače, uvale, značilne kraške hiše, vinograde …  Ko smo prispeli v Tomaj, smo najprej šli na pokopališče, kjer je pokopan Srečko Kosovel. Tam smo se pogovarjali o njegovi družini, beseda pa je tekla tudi o kamninah, iz katerih so nagrobniki. Nato smo prišli v hišo Kosovela in njegove družine. To ni njegova rojstna hiša, kajti rodil se je v Sežani, temveč je to hiša, v kateri je le kratek čas živel in umrl.

Sprejela nas je prijazna gospa, ki je poznala Kosovelove sorodnike. Njega samega ni poznala, saj je umrl zelo mlad, od tega pa je minilo že devetdeset let. Gospa nam je pripovedovala o njegovem življenju, smrti, delih in družini. Ogledali smo si hišo, v zadnji sobi pa sem zaigrala na klavir, ki je bil last Kosovelovih.
Naš naslednji cilj je bila jama Vilenica. V prvi dvorani, ki se nahaja zelo blizu vhoda, sta naša sošolca (Manca in Domen) predstavila življenje in delo Srečka Kosovela, nato pa še prebrala nekaj njegovih pesmi. Zatem smo se odpravili v notranjost jame, vodič pa nam jo je podrobneje opisal.

Imeli smo se lepo, čeprav sta kraški veter in mraz nekoliko pokvarila lep sončen dan.

Andreja Seljak, 9. a

(Skupno 19 obiskov, današnjih obiskov 1)