Dragi učenci, spoštovani starši!

Z jutrišnjim dnem bomo v skladu z navodili MIZŠ pričeli izvajati pouk na daljavo za vse osnovnošolce. Nihče od nas si tega ni želel: ne otroci, ne starši, ne učitelji, ne vodstva šol. Pouk na daljavo je trenutno naše dejstvo in želimo si, da bi ga izpeljali s sodelovanjem vseh vpletenih.

Pri redni obliki izvajanja pouka je aktivnost učenca enako pomembna kot dejavnost učitelja, pri pouku na daljavo pa se bo tehtnica predvsem na področju odgovornosti prevesila na učenca oz. njegove starše. Učitelji se zavedamo, da je to izjemno težka naloga, saj vemo, kakšne napore dnevno vlagamo v dodatno motivacijo in spodbujanje učencev za njihovo delo. Vsekakor bomo s tem nadaljevali, a pri pomanjkanju osebnega stika boste, hočeš nočeš, ta del morali v veliki meri nase prevzeti učenci in starši.

Na izvajanje te oblike pouka smo se temeljito pripravljali. Opremili smo se z nekaj kosi opreme, pridobivali tehnična znanja, prečesavali učne načrte in se veliko pogovarjali o izzivih takega načina dela ter njihovih možnih rešitvah. Učiteljski zbor OŠ Kanal se je na to obliko pouka deloma pripravljal vse od poletja, se vsak dan videokonferenčno sestajal v obdobju izvajanja pouka na daljavo za predmetno stopnjo, v preteklem tednu (podaljšanih počitnic za učence) pa prav tako vsak dan videokonferenčno iskal možne zaplete in rešitve zanje. Vsi upamo na čim krajše obdobje izvajanja pouka na daljavo, potrudili pa se bomo po svojih najboljših močeh, da bo tudi takšno sprejemljivo.

Med našimi učitelji je veliko posameznikov, ki imajo svoje otroke med najmlajšimi učenci. Glede na kraj bivanja se nekateri šolajo na naši šoli, drugi v svojem domačem kraju. Vsem nam je skupno to, da iz osebne izkušnje zelo dobro vemo, kako se v domači hiši občuti opravljanje svojega dela na daljavo, spremljanje svojih otrok z njihovimi šolskimi obveznostmi in vodenje gospodinjstva. V svojih vrstah imamo tudi veliko učiteljev, ki so se rabe sodobnih tehnologij za izvajanje pouka morali priučiti v zelo kratkem času. Resnično je pomembno, da veste, da se v situaciji, ki je nismo izbrali sami, trudimo po svojih najboljših močeh. 

Zaposleni na OŠ Kanal si želimo, da bi naši uporabniki v nas videli kolektiv, ki se zaveda svoje odgovornosti in skuša predvsem dobro opraviti svoje delo. Lepo prosimo, da nas pri tem podprete. Kontaktirajte nas, če imate predloge za boljše rešitve, saj bomo vsako pretehtali in jo po možnosti uporabili. Kontaktirajte nas, če potrebujete pomoč. Sporočite nam, v čem smo dobri, da bomo s tem lahko nadaljevali. Če bomo v teh razmerah sposobni delovati kot enotna skupnost, kjer vsak posameznik prispeva po svojih najboljših močeh, lahko iz te situacije izidemo močnejši. Predlagam, da stisnemo zobe in se ne predamo malodušju.

Ne glede na to, kako odrasli dojemamo aktualne razmere, se moramo zavedati pomena našega ravnanja za otroke. Nujno je, da jim v teh časih stojimo ob strani, jim razlagamo stvari, spodbujamo njihova vprašanja in razmišljanja, usmerjamo njihove dejavnosti v pozitivni smeri in skrbimo za njihov nadaljnji razvoj. Ne obnašajmo se, kot da je vse v redu in bo hitro mimo, ker tega ne vemo in ne obnašajmo se, kot da prestajamo katastrofo, ki prinaša konec sveta. Prilagodimo se razmeram in naredimo najboljše možno, predvsem pa vsak dan znova zagotovimo svojim otrokom, da so varni in ljubljeni.

NAVODILA ZA PRIČETEK IZVAJANJA POUKA NA DALJAVO NA DAN 9.11.2020

1. Redna srečanja z razredničarkami

Za učence razredne stopnje bomo v prihajajočem tednu videokonferenčno srečanje z razredničarko izvajali vsak dan po sledečem urniku:

10.00 oddelek 1.a

10.30 oddelek 2.a

11.00 oddelek 1.,2.k

11.30 oddelek 3.a + 3.k

12.00 oddelek 4.a + 4.k

12.30 oddelka 5.a in 5.b

Za učence predmetne stopnje bomo videokonferenčne oddelčne skupnosti, kot smo jih že izvajali v tednu od 19. do 23.10.2020, izvajali enkrat tedensko, na dan torka, po sledečem urniku:

8.00 oddelka 6.a in 6.b

8.30 oddelka 7.a in 7.b

9.00 oddelek 8.a

9.30 oddelek 9.a.

Povezave in navodila za udeležbo na videokonferenci vam bodo poslale razredničarke oz. jih boste videli v spletnih učilnicah. Ta srečanja bodo namenjena zgolj ohranjanju medsebojnih stikov, tako med razredničarkami in učenci, kot tudi učenci samimi. Podajanje snovi ne bo potekalo preko videokonferenc, ker niso zanesljive v smislu dostopnosti vsem v enaki kakovosti. Namesto tega bodo učitelji gradiva pripravljali v drugih oblikah: datotekah, spletnih aplikacijah in v najboljšem primeru v glasovnih posnetkih razlage snovi.

2. Izvajanje pouka

Učitelji bodo gradiva za pouk objavljali dnevno, zato jih boste že danes, 8.11.2020, po 15. uri lahko prevzeli in si jih shranili. Če bo pouk na daljavo trajal dlje, bodo gradiva za ponedeljek objavljena na dan petka, najkasneje do 15h.

Opozarjamo, da obstaja možnost tehničnih težav že jutri, ker nismo prepričani, da bo slovensko spletno omrežje zmoglo obremenitve, ki se nam obetajo. Če pride do tega (nedelovanje učilnic), vas prosimo za veliko mero strpnosti in potrpežljivosti, saj tudi mi ne bomo mogli prispevati k odpravljanju napak. V tem primeru počakajte in se čez čas poskusite ponovno prijaviti.

3. Tehnična podpora in pomoč

V primeru kakršnihkoli tehničnih težav (pomanjkanje opreme, neznanje pri uporabi, nedostopnost gradiv), pišite na podpora@os-kanal.si. Ta naslov uporabljamo kot vstopno točko za težave tehnične narave, računalničarka pa po potrebi zadevo posreduje tudi drugim zaposlenim.

4. Prehrana

Z nastopom pouka na daljavo so vsi učenci od šolske prehrane odjavljeni. Prijavljeni so le tisti, ki ste jih (ali jih boste) prijavili do ponedeljka, 9.11.2020 do 8h. Prijave zbiramo za ves teden. Vsi tisti, ki ste se naročili na PREVZEM brezplačnega ali plačljivega toplega obroka, prosimo, da spremljate našo spletno stran, kjer bomo v ponedeljek, 9.11.2020 med 8.00 in 9.00 objavili prevzemna mesta in čas dostave nanj.

Vodstvo šole

(Skupno 140 obiskov, današnjih obiskov 1)