V času karantene smo delali bivak jaz, moj brat in mama. Šli smo proti igrišču in nato v gozd. Nabrali smo veliko dolgih palic in jih naslonili na drevo. Luknje smo zakrili z vejami in listjem. Dali smo si tudi indijanska imena: brat je bil Močni, mama Ostro oko, jaz pa Poglavar. Pri delu smo se zelo zabavali.

Jernej Kralj, 4. b

V petek, ko smo imeli športni dan, sem med potjo v naravi nabiral material (vejice, palčke, mah, kamenčke, liste, smolo …). Učiteljica nam je naročila, naj to naberemo, ker bomo naslednji teden izdelovali iz naravnih materialov. Ker sem našel tudi korenino, sem si zamislil hišico na njej. Palčke in vejice sem skupaj lepil s smolo, nekaj pa sem jih skupaj zvezal s srobotom. Nastala je zanimiva hišica.

Matija Purgar, 4. b

Za bivališče sem uporabila kamenje, vejice in mah. Sestavila sem ga tako, da sem v zemljo zapičila vejice, ki so predstavljale vogale bivališča. Zidove sem postavila iz kamenja. Nato sem iz vejic naredila streho in jo pokrila z mahom. Pri delu mi je malo pomagala mama. Izdelovala sem jo približno eno uro. Bilo mi je zelo všeč.

Petra Pičulin, 4. b

Pri gradnji te hišice iz kamna mi je pomagal tata. Naredila sva celo vrt z dvema smrekama ter drva za zimo.

Mai Levpušček, 4. b

Za tehniški dan sem imel nalogo postaviti bivališče iz naravnih materialov. Odločil sem se, da bom postavil hišico iz palic. Zapičil sem jih v zemljo. Za streho pa sem jih moral zavezati z vrvjo. Za pomoč sem prosil brata Maja, da mi je pridržal palice. Z njegovo pomočjo sem lahko vse skupaj zvezal. Palice sem našel v gozdu in doma na vrtu. Najtežje je bilo narediti streho. Naloga mi je bila zelo zanimiva, ker zelo rad ustvarjam z lesom.

Jaka Mugerli, 4. b

Moja hišica je čudovita, saj sem jo kar dosti časa delal. Najprej sem zapičil palčke v zemljo, potem sem med palčkami zložil kamenčke. Pred hiško sem zložil mah, da daje videz trave. Nazadnje sem šel po slamo. Razdelil sem jo na dva dela in povezal s travo v snop in to dal za streho. Za okras sem pred hišo dal korita iz želoda in vanje marjetice. Ob hiši sem zazidal vodnjak za vodo, saj jo potrebujemo za življenje. Ta moja hiška je stara in nima ne elektrike in ne napeljane vode. Z veseljem bi gostil goste v tej moji hiški. Vabljeni!

Maj Karnel Burgar, 4. b

Prejšnji teden, ko smo šli na pohod, sem nabiral vse, kar mi je prišlo pod roke. Mama se mi je samo smejala, ko je gledala, kaj vse mečem v nahrbtnik. Nabral sem veliko vejic, storžev, lesnih gob, posušenega šipka, nekaj lepih kamenčkov, mah, lubje raznih dreves. Danes mi ni bilo žal, ker sem skoraj vse lepo izkoristil za »gradnjo« bivaka.

Kako sem se lotil zidave?

Najprej sem vse nabrano nesel na vrt, kjer sem si izbral prostor za izdelavo bivaka. Ker je naš mali javor zelo lep, sem ga še polepšal.

Vse veje sem najprej nalomil na približno enako dolžino. Nato sem vsako vejo posebej zapičil v zemljo, kjer sem že prej označil obliko bivaka. Kjer je vhod, sem postavil tanjše vejice, da sem ga lažje oblikoval. Malo pod vrhom sem veje pritrdil s srobotom in travo.

Za streho sem najprej izmeril, koliko dolge vejice bom potreboval. Nato sem najprej pritrdil s travo štiri veje v obliki šotora. Za tem pa sem z vrha okoli in okoli pritrdil par vejic. Ko sem končal, sem začel na te vejice postavljati lubje tako, da sem hrbtno stran lubja namazal z blatom in ga položil na streho. Tako sem obložil celo streho.

Na tla v notranjosti bivaka in pred bivak sem položil moker mah, da je prišel bolj do izraza.

Ker so mi ostali še storži, lubje, želod, kamenčki, sem pred bivak postavil še mizico iz kamenja in lubja. Okrog mize sem dal stole, ki so narejeni iz želoda. Pred bivakom je tudi ognjišče, ki je narejeno iz kamenčkov. Okolico pa sem polepšal s storži in lesnimi gobami …

Zelo sem užival v izdelovanju.

Svit Križman, 4. b

Za tehniški dan smo dobili nalogo izdelati maketo bivališča iz naravnih materialov. Zjutraj sem vstala in prosila starše, če mi pomagajo nabrati palice in glino. Odšli smo do potoka Avšček, kjer smo našli vse potrebno. Pred hišo sem najprej iz leskovih palic izdelala ogrodje bivališča, pri čemer mi je oče pomagal vse skupaj zvezati z »beko«. Nato sem bivališče prekrila z glino. Pri tem sta mi pomagala starša. Okrasila sem ga z materialom, ki sem ga nabrala na pohodu. Pri izdelavi bivališča smo se vsi trije zelo zabavali.

Neja Dugar, 4. b

Najprej sem šel v gozd blizu doma po material. Narisal sem si skico. Veje leske, ki sem jih nabral, sem zrezal na manjše kose. Nato sem jih s pomočjo brata Aleksa zvezal v stranice bivališča. Zvezala sva jih z lubjem jesena, ki sem ga narezal na tanjše trakce. Na straneh sem po palčkah ovil bršljan. Ko sem začel ovijati, sem mislil, da se bo bivališče podrlo. Za streho sem položil lubje drevesa in bivališče je bilo končano.

Tomaž Humar, 4. b

V četrtek, 16. 4. 2020, smo imeli učenci četrtih razredov tehniški dan. Iz naravnih materialov, ki smo jih nabrali na športnem dnevu, smo morali zgraditi maketo bivališča.

Jaz sem nabrala veliko lubja, vejic, mahu, listja, nekaj kamenčkov in kostanjevih ježic. Najprej nisem vedela, kako naj bi se lotila naloge. Razmišljala sem celo, da iz tega, kar imam, ne morem nič ustvariti. Sedela sem pred hišo in tuhtala. Potem sem na vrtu videla, kako je stric pokril posajeno zelenjavo. Tako sem dobila idejo, da bi tudi jaz v zemljo lahko zapičila lubje, kot je on lesene količke. Lubje, ki sem ga zapičila v zemljo, je bilo iz ptičje perspektive videti kot nesklenjen krog. Čez sem položila drobne vejice. Za streho sem uporabila mah. Tla v notranjosti sem prekrila z listjem.

Na koncu sem bila z izdelkom zelo zadovoljna. Z bratom sva se celo popoldne igrala z njim.

Zala Velišček, 4. b

Z očetom sva peljala psa k Soči. Iskala sva kamne, da bi lahko začela graditi hiško. Oče je predlagal, da bi naredila streho iz palic in da bi nanjo položila kamne. Ko je bila hiška končana, sem bila zelo vesela.

Lea Jakopič, 4. b

Najprej sem v tla zapičil štiri palice. Nato sem nalagal palčke eno za drugo in nastala je streha. Po vrhu sem dal še seno.

Mai Humar, 4. b

V četrtek, 16. aprila, smo imeli učenci četrtih razredov tehniški dan. Naša naloga je bila, da smo iz naravnih materialov, ki smo jih nabrali na petkovem pohodu, izdelali bivališče. Vesela sem bila, da smo bivališče lahko delali zunaj. Usedla sem se pred hišo in si ogledovala vse, kar sem prinesla s pohoda. Odločila sem se, da bom za bivališče uporabila kamenčke, vejice in mah. V glavi sem izdelala načrt, zavihala rokave in se lotila dela. Začela sem zlagati kamenčke. Mislila sem, da bo to veliko bolj enostavno, a ni bilo tako. Kamenčke sem morala izbirati zelo skrbno, da se zidovi niso porušili. Ko sem to končala, sem med zidove položila vejice in nanje zložila mah, ki je služil za streho. S tem je bilo moje bivališče končano. Ko sem ga pogledala, sem ugotovila, da mu nekaj manjka, zato sem izdelala še lonček iz lesa. Vanj sem dala cvetje. Še enkrat sem pogledala moj izdelek. Bila sem ponosna in srečna, da je bil tak, kot sem si ga zamislila. Pri delu sem zelo uživala.

Ela Velišček, 4. b

(Skupno 281 obiskov, današnjih obiskov 1)