V torek, 20.3.2018, smo imeli učenci 8. razreda OŠ Kanal kulturni dan. Že ob 7. uri smo se zbrali pred šolo in se z avtobusom odpeljali do Ljubljane.

Najprej smo šli na ogled Šolskega muzeja. Sprejela nas je prijazna vodička in nam zelo veliko povedala o zgodovini šolstva na Slovenskem, od daljne preteklosti do sedanjosti. Dandanes smo otroci lahko srečni, da nimamo več takih šol. Po končanem predavanju je sledila učna ura – ura lepega vedenja. Najprej smo vstopili v sobo, kjer smo dobili obleke, da bi se bolj vživeli v vloge. Fantje so oblekli telovnike, dekleta pa daljša krila. Potem so nas razvrstili v klopi, ločeno fante in dekleta. Klopi so bile zelo majhne, tako da smo komaj sedli in se stisnili skupaj. Na mizi je vsak dobil tablico in kredo. V klopeh je bila tudi posodica s črnilom, ki pa je nismo uporabljali. Kmalu je vstopila v razred učiteljica. Takoj nas je prestregla z ledenim pogledom. Imela je spete lase, očala in do tal dolgo krilo. Vsi smo morali vstati in jo spoštljivo pozdraviti, a že z našim pozdravom ni bila zadovoljna. Zahtevala je, da pišemo z desno roko, česar dve moji sošolki, ki sta levičarki, nista znali. Pisati smo morali z lepopisno pisavo. Kar dva učenca sta pristala na oslovski klopi. Dobili smo tudi list s šolskimi postavami, katerega smo morali dati za domačo nalogo podpisati staršem. Po končani uri smo se vsi oddahnili.

Zapustili smo šolski muzej in se odpravili v Cankarjev dom. Tam smo prisluhnili prireditvi, ki je prikazovala glasbene stvaritve od opere do muzikala, ki jo je povezovala Anamarija Mitić. Nastopili so pevci Nuška Drašček Rojko, Eva Černe, Jaka Mihelač in Matjaž Stopinšek. Spremljal jih je Orkester Slovenske filharmonije pod vodstvom Simona Dvoršaka.

Naš kulturni dan se je začel bližati koncu. Po vrnitvi v Kanal smo se vsi razšli z nasmeškom na obrazu.

Larisa Dugar, 8. a

(Skupno 18 obiskov, današnjih obiskov 1)