Skoči na glavno vsebino

Mednarodni projekt PIRATI PLASTIKE

Učenci, ki obiskujejo interesno dejavnost Poskusi v kemiji, so v letošnjem šolskem letu sodelovali v mednarodnem projektu PIRATI PLASTIKE. V njem sodelujejo učenci iz 12 evropskih držav. Cilji PROJEKTA so: promocija znanosti in znanstvenega dela, spoznavanje dela raziskovalca ter učenje znanstvenih metod.

Kot Pirati Kanala smo na obrežju reke Soče zbirali podatke o plastičnih in drugih odpadkih. Delo je potekalo v več korakih ter po točnih navodilih organizatorjev:

  1. Zbiranje odpadkov na treh različnih conah ob reki – cona ob reki; cona, ki ni v rednem stiku z vodo; cona, ki nikoli ni v stiku z vodo.
  2. Razvrščanje ter štetje odpadkov glede na material, funkcijo. Na primer: plastične vrečke, plastenke, kovinski zamaški, koščki stekla …
  3. Vzorčenje s posebno mrežo za mikroplastiko, kjer je bila ta mreža 60 minut v tekoči vodi. Mrežo smo poslali na Morsko biološko postajo Piran Nacionalnega inštituta za biologijo, kjer bodo s posebnimi metodami raziskali, ali je v naši vzorčni vodi prisotna mikroplastika.
  4. Analiza vzorčenja, projekta.

Po analizi smo ugotovili, da smo našli največ kovinskih in plastičnih odpadkov. Masa vseh odpadkov skupaj je bila skoraj 20 kg, od tega pa so plastični odpadki predstavljali le 0,36 kg. Delo je potekalo kar veliko ur, saj smo svoje rezultate predali organizatorju, ki jih je objavil v bazi vseh sodelujočih šol in bomo lahko svoje rezultate primerjali z drugimi slovenski in evropskimi rekami.

Več v galeriji slik.

Spletna stran projekta: https://www.plastic-pirates.eu/sl

Spletna stran z našimi rezultati: https://www.plastic-pirates.eu/sl/results/data/6692

Mentorica: Dominika Slokar De Lorenzi

Dostopnost