Skoči na glavno vsebino

Naravoslovni dan – Življenje nekoč

Prejšnji teden se je na naši podružnični šoli veliko dogajalo. Učenci 1. in 2. razreda so zavrteli kolo časa nazaj v čas njihovih pradedkov in prababic ter spoznavali življenje nekoč. Vsi skupaj smo v šolo prinesli najrazličnejše stare predmete, ki so jih nekoč uporabljali. Pobliže smo si pogledali: perilnik, likalnik, tehtnico za živali, petrolejko, kolovrat, mlinček za kavo, in se preizkusili v mletju kavnih zrn. Ne smemo pozabiti na pinjo, ki nam je narisala največji nasmešek na obrazu. Preizkusili smo se v izdelavi masla, a smo kar kmalu ugotovili, da izdelava le-tega ni bila tako preprosta. Po treh poskusih smo nazadnje le obupali. Preostalo domače kislo mleko pa smo z veseljem popili.

Pogovorili smo se tudi o šoli nekoč in ugotovili, da se kar razlikuje od današnje. Učenci so bili najbolj navdušeni, ko so se preizkusili v pisanju s starimi peresi. Pregledali smo stare zvezke, v katere so nekoč pisali v 1. razredu, ter spoznali nekaj starih igrač in iger.

Naučili smo se veliko novih stvari in ker smo znanje želeli deliti naprej, smo pripravili razstavo za vrtčevske otroke. Učenci so jim na dolgo in široko razložili vse, kar so spoznali, kot da bi bili pravi učitelji.

Mentorica: Tjaša Jug

          

           

Dostopnost