Skoči na glavno vsebino

Vtisi s kulturnega dne

Na kulturni dan smo se odpravili 20.10.2021. Tja smo se odpravili z avtobusom. Zaradi tehničnih težav smo pričeli vožnjo s polurno zamudo. Pot je bila dolga in polna ovinkov. Na srečo mi ni bilo slabo.

Najprej smo se odpravili do Zakojce, kjer smo si ogledali Bevkovo domačijo. V njej je bila kuhinja s pečjo in dimnikom, kar v tistih časih ni bilo pogosto. Ogledali smo si spalnice, presenetilo me je, kako majhne postelje so imeli. Od vseh prostorov mi je bila najbolj všeč dnevna soba, ki je bila hkrati jedilnica, delavnica, Bevkov ded je tam izdeloval čevlje, in spalnica. V njej je namreč stala peč, na kateri so v mrzlih zimskih nočeh spali otroci. Vodička nam je povedala veliko stvari o Bevkovem življenju, o življenju v starih časih in predmetih, ki so jih takrat uporabljali.

Po ogledu smo pojedli malico, na katero sem že komaj čakala, saj je bil moj zajtrk precej skromen. Nato smo se odpeljali do bolnice Franje. Tam nas je že čakal vodič ter nam povedal o zgodovini bolnice.

Po ozki poti smo se potem odpravili do bolnice. Tam smo si lahko sami ogledali notranjost barak. Od vsega me je najbolj začudilo to, kako dobro je bila opremljena in skrita.

Kulturni dan mi je bil zares všeč.

Veronika Stegel, 8.b

Dostopnost