Skoči na glavno vsebino

Tehniški dan – kolesarski poligon – 5. a

Tehniški dan Kolesarski poligon je bil izveden v dveh delih. 28. 5. 2024 sta bili izvedeni dve uri, 29. 5. 2024 pa preostale tri ure.

V torek, 28. 5. 2024, so se učenci najprej seznanili s potekom dogajanja – vadba v spretnostni vožnji na poligonu.

Najprej so si  učenci oblekli varnostne jopiče, sami postavili poligon, nato pa so se razdelili v dve skupini. Prva skupina je izvajala vaje na poligonu, člani druge skupine pa so opazovali natančnost posamezne izvedbe na posamezni postaji ter po potrebi uredili posamezne dele poligone (prevrnjene stožce, premaknjene ožine, podrte ovire). Ko je prva skupina trikrat prevozila poligon, so zamenjali vloge. Do malice je vsaka skupina po trikrat izvedla vaje na poligonu.

Po malici je najprej sledila analiza izvedenih vaj, podane so bile smernice za izvedbo posameznih nalog za vsakega učenca posebej. Drugo uro so se učenci urili v varni in spretni vožnji na poligonu. Pred zaključkom so pospravili rekvizite ter odpeljali kolesa v dogovorjen prostor.

Sreda, 29. 5. 2024 – izveden je bil drugi del TD – 3 ure.

Učenci so si nadeli varnostne jopiče ter odšli pod športno dvorano po kolesa. Ta dan sta nas obiskala policist in redar. Učencem sta podala napotke za varno vožnjo, obnovili so pravila vožnje, nakazovanje spremembe smeri vožnje.

Ponovno so se učenci razdelili v skupine. Prva skupina je izvajala vaje na poligonu, policist in redar pa sta drugi skupini pregledala kolesa ter jih v primeru, da so ustrezala vsem predpisom, opremila z nalepko varno kolo.

Vaje na poligonu so izvajali na enak način kot prejšnji dan, s to razliko, da sta policist in redar ob zamenjavi skupin pregledala kolesa tudi drugi skupini. Spremljala sta tudi vožnjo na poligonu ter po končani vožnji analizirala njihovo izvajanje.

Preden so zaključili z dejavnostmi, so ponovno pospravili rekvizite, jopiče ter v koloni odpeljali kolesa v prostor pod športno dvorano.

Mentorici: Alenka Šink Mihelj in Anka Jug

Dostopnost