Skoči na glavno vsebino

Vtisi s kulturnega dne

V sredo smo se učenci šestih in sedmih razredov odpravili na ekskurzijo. Ogledali smo si Zakojco in bolnico Franjo.

Pred šolo smo se usedli na avtobus, ki nas je najprej odpeljal v Zakojco, kjer smo si ogledali domačo hišo Franceta Bevka.

V njej sem videla veliko zanimivih stvari, ki so pritegnile mojo pozornost. Prvič sem videla črno kuhinjo, v kateri je bilo veliko zanimivih predmetov. Prijazna vodička nam je vse podrobno predstavila, tako da smo si lahko vsaj malo predstavljali, kakšno je bilo pisateljevo življenje. V hiši smo dobili učne liste, ki smo jih morali izpolniti. Po ogledu smo si oddahnili in pomalicali.

Pot  nas je nato vodila do partizanske bolnice Franje, ki leži v soteski Pasice. Hodili smo ob potoku, preko klančin, stopnic in lesenih mostičkov, nekaj časa celo z zaprtimi očmi. Tako so v vojnem času tja vozili ranjence, da ne bi izdali lokacije bolnice. Danes je tam 14 prenovljenih koč, v katerih so shranjeni predmeti, ki so povezani z bolnico. Vodič nam je povedal veliko zanimivih stvari, med njimi tudi, da je bila osnovna naloga bolnice pomagati ranjencem, jim nuditi pomoč in jih nato spraviti na varno in skrito mesto. Ta kraj mi je bil zelo všeč.

Na kulturnem dnevu sem se imela res lepo. Zato upam, da bo še veliko takšnih.

Ela Velišček, 6.b

 

V sredo 8.9.2021 smo imeli kulturni dan. Ogledali smo si Bevkovo domačijo v Zakojci in partizansko bolnico Franjo v Cerknem.

Ko smo prišli do Bevkove hiše, nas je tam čakala vodička in nam razdelila delovne liste.

Vstopili smo v hišo, kjer nam je vodička predstavila prostore in predmete, ki so jih takrat uporabljali. Ogledali smo si tudi podstrešje, kjer je zbirka knjig, ki jih je napisal France Bevk.

Po ogledu hiše smo rešili delovni list in se odpravili k avtobusu. Tam smo pomalicali, nato smo se odpravili proti bolnici Franji.

Tudi tam nas je čakal vodič in skupaj z njim smo po ozki in strmi stezi odšli do lesenih barak.

Te lesene barake so bile nekoč bolnica.

Vodič nam je povedal, da je voda pred nekaj leti odnesla in uničila skoraj vse barake, razen ene.

Bolnica ima ime po medicinski sestri, ki je skrbela za ranjence in se je imenovala Franja. Po končanem ogledu smo odšli k avtobusu in se odpeljali proti Kanalu.

Kulturni dan mi je bil zanimiv.

Matija Purgar, 6.b

Fotografije

Dostopnost